Соняшникова олія і риб’ячий жир можуть погано впливати на печінку


Соняшникова олія і риб’ячий жир – продукти, дуже корисні для організму. Принаймні, в цьому упевнена більшість людей. Існує ряд підтвердженою ученими інформації про те, що споживання риб’ячого жиру запобігає розвитку недуг серця, допомагає зберегти у хорошому стані когнітивні функції, забезпечує захист від запальних процесів.

Проте зараз учені стверджують, що ці жири можуть негативно впливати на печінку людини. Нещодавно група міжнародних експертів під керівництвом фахівців з Іспанії провела дослідження, в процесі якого було доведено, що тривале споживання згаданих жирів здатне спровокувати розвиток запальних процесів в печінці.

Провівши вивчення цього питання, експерти зробили висновок, що олія соняшнику і риб’ячий жир можуть спровокувати розвиток неалкогольного стеатогепатита.

Коли проводилося дослідження на піддослідних гризунах, експерти відмітили, що споживання щурами риб’ячого жиру привело до активізації окислювальних процесів. Такі процеси, як правило, починаються вже в літньому віці. Також під його дією змінювалася відносна довжина теломер – кінчиків хромосом, зменшення яких призводить до старіння клітин, а збільшення здатне викликати онкологічний процес.

У щурів, які в ході експерименту отримували олію соняшнику, розвивалися фіброз і зміни структури печінки. Цікаво, що у тих гризунів, які споживали маслинову олію, печінка залишалася здоровою.

До речі, в процесі порівняння властивостей соняшникового і оливкового олій з’ясувалося, що після 20 жарінь корисних властивостей у олії соняшнику не залишилося, до того їжак воно стало практично непридатним до споживання. А ось оливкове залишалося таким же корисним навіть після багаторазового смажіння.

Втім, учені не заперечують, що риб’ячий жир – продукт дуже корисний, а в деяких випадках – незамінний. Нещодавно було проведено дослідження, в якому брали участь жінки, що проходять процедуру АЧ. За результатами дослідження вчені зробили висновок, що народити сильного і здорового малюка допомагає середземноморська дієта, яка, окрім іншого, припускає споживання великої кількості рослинних жирів і риби.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Вінниця, Луцьк, Чернівці, Рівне, Хмельницький, Ужгород, Дрогобич, Виноградів, Калуш, Житомир, Черкаси, Полтава, Біла Церква, Самбір, Стрий, Коломия, Кам'янець-Подільський, Червоноград, Миколаїв, Жовква, Харків, Дніпро, Чернігів, Ковель, Херсон, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *