Захворювання травної системи

Життєдіяльність людини безпосередньо залежить від своєчасного надходження в його організм поживних речовин, мікроелементів, вітамінів. Цей процес забезпечують органи травлення. Щоб функціонування усіх органів і систем було нормальним, травна система людини повинна працювати без збоїв. Отже, будь-які захворювання системи травлення треба діагностувати і лікувати своєчасно.
Будова органів травлення
Органи системи травлення підрозділяються на декілька відділів. Початковий етап процесу травлення відбувається в ротовій порожнині, де їжа обробляється первинно. Далі їжа потрапляє в глотку і стравохід, рухаючись до шлунку.
Шлунок — орган, що складається з м’язів, а в його внутрішній порожнині є багато залоз, що продукують соляну кислоту і шлунковий сік. Під впливом цих рідин відбувається розщеплювання їжі, після чого вона просувається в дванадцятипалу кишку. Це початковий відділкишечника, де на їжу діє жовч, підшлунковий сік.
Найбільш довгим відділом системи травлення є тонкий кишечник, де їжа розщеплюється повністю, а корисні речовини всмоктуються в кров людини. У товстому кишечнику травлення завершується: туди потрапляють неперетравлені залишки того, що з’їла людина. Вони видаляються з організму під впливом руху товстого кишечника.

Травлення відбувається під впливом ряду травних залоз — підшлункової залози, печінки, слинових і мікроскопічних залоз. Печінка продукує жовч, а підшлунковою залозою виробляється інсулін і ферменти, під дією яких відбувається розщеплювання жирів, білків, вуглеводів. Слинові залози відповідають за пом’якшення їжі.
Якщо система травлення людини функціонує злагоджено і чітко, то стан організму є нормальним. Але нині хвороби системи травлення внаслідок порушення в роботі ШКТ розвиваються у людини дуже часто. Найбільш частими порушеннями такоготипу являються гастрит, рефлюкс езофагіт, дуоденіт, виразкова хвороба дванадцятипалої кишки і шлунку, ерозійний бульбит, дисбактеріоз, непрохідність кишечника, харчове отруєння і інші недуги. Усі ці хвороби необхідно правильно і своєчасно лікувати, інакше внаслідок порушення попадання в кров поживних речовин страждає організм в цілому.
Причини
Хвороби травної системи визначають дуже багато специфічних чинників. Проте лікарі виділяють ряд причин, характерних для більшості недуг цього типу. Їх підрозділяють на зовнішні і внутрішні.
Вирішальну роль в даному випадку грають зовнішні причини. Передусім, такими є дія на організм неякісної їжі, рідин, медикаментозних препаратів.
Захворювання травної системи можуть стати наслідком незбалансованого раціону харчування, в якому відзначається надлишок або недолік надходження в організм жирів, білків, вуглеводів. Іноді хвороби цих органів проявляються і внаслідок тривалого нерегулярного живлення, занадто частого включення в раціон солоних, дуже гострих, гарячих блюд, що негативно впливають на стан травної системи. Наявність консервантів в тих продуктах, які людина споживає щодня, можуть спровокувати симптоми захворювань ШКТ. Саме тому профілактика цього типу хвороб у дітей і дорослих передбачає мінімальну кількість таких продуктів в раціоні. А при щонайменших же проявах симптомів захворювань травної системи список небажаних продуктів збільшується.
Негативний вплив роблять і деякі рідини. Недуги органів травлення провокують, передусім, алкогольні напої і сурогати таких, газована вода і інші напої, що містять велику кількість барвників і консервантів.
Крім того, зовнішніми причинами є дія мікроорганізмів і черв’яків, попадання яких в організм найчастіше відбувається при вживанні зараженої їжі. Під дією вірусних і бактерійних інфекцій в організмі розвиваютьця специфічні і неспецифічні хвороби. В той же час черв’яки(стрічкові черв’яки, круглі черв’яки, сисуни) паразитують в організмі, погіршуючи його загальний стан.
Провокувальним чинником є тютюнокуріння, а також регулярні стресові ситуації і переживання.
Внутрішніми причинами захворювань органів травної системи є генетичні чинники, вади внутріутробного розвитку, розвиток в організмі аутоіммунних процесів.
Як правило, одно захворювання травної системи розвивається внаслідок дії декілька різних причин. Одну конкретну причину можна визначити тільки при інфекційних хворобах і при зараженні паразитами.
Симптоми
При розвитку у людини хвороб системи травлення головним симптомом, який свідчить про їх прояв, вважаються больові відчуття різної інтенсивності, які виникають по ходу травного тракту. Така ознака визначається практично при усіх хворобах, проте його характер, залежно від того, яке саме заболевание травної системи розвивається, може відрізнятися.
Так, при холециститі біль розвивається в підребер’ї, лівому або правому. Панкреатит проявляється оперізувальним болем, що не має точної локалізації, іноді вона може віддавати в область серця або між лопатки. При деяких хворобах біль буває таким, що ниє, в інших випадках, наприклад, при перфорації виразки шлунку, больові відчуття дуже різкі і інтенсивні. Іноді біль залежить від їди. Хворі холециститом або панкреатитом страждають після прийому жирного. При виразковій хворобі шлунку біль посилюється, якщо людина не їсть упродовж тривалого часу. При гіперацидному гастриті біль, навпаки, стихає після вживання пацієнтом молока.
Диспепсія — ще один поширений симптом при хворобах ШКТ. Медики визначають верхню і нижню диспепсію. Верхня диспепсія проявляється у хворого печією, постійною відрижкою, періодично виникаючою блювотою і нудотою. Також відзначається дискомфорт і почуття переповненості в эпигастральной області, дисфагія, втрата апетиту.
Прояви нижньої диспепсії — це почуття розпирання усередині живота, метеоризм, запор, діарея. Крім того, при хворобах травної системи у людини може мінятися кольори випорожнення, розвиватися висипання і інші зміни на шкірі. Точніше про симптоми можна говорити при розгляді конкретного захворювання системи травлення людини.
Діагностика
Спочатку при підозрі на розвиток захворювань травної системи лікар обов’язково проводить ретельний огляд пацієнта. В процесі огляду практикується пальпація, перкуссия, аускультація. Необхідно детально розпитати про скарги, вивчити анамнез.
Як правило, при захворюваннях цього типу хворому призначається проведення лабораторних досліджень(загальний і біохімічний аналізи крові, проведення загального аналіз сечі, аналізу калу). Широко в процесі діагностики практикуються і променеві методи дослідження. Інформативним методом є ультразвукове дослідження органів черевної порожнини, проведение рентгенографії, рентгеноскопії із застосуванням контрастних речовин, КТ, МРТ. Залежно від захворювання можуть призначатися також процедури, що дозволяють оцінити стан внутрішніх органів системи травлення і одночасно отримати матеріал для проведення біопсії. Це колоноскопія, езофагогастродуоденоскопія, ректороманоскопія, лапароскопія.
З метою обстеження шлунку практикується застосування функціональних тестів, що дозволяють отримати детальну інформацію про кислотну секрецію шлунку, його моторної функції, а також про стан підшлункової залози, тонкої кишки.
Лікування
Схема лікування хвороб системи травлення призначається залежно від того, яка саме недуга була діагностована у пацієнта. Проте при будь-якому захворюванні важливо призначити терапію своєчасно, щоб уникнути ускладнень і переходу хвороби в хронічну форму. Після проведення досліджень лікар, виходячи з отриманих результатів, призначає схему терапії. Дуже важливим етапом лікування при більшості захворюваньШКТ є спеціальне дієтичне харчування. Якщо у хворого має місце гостра форма хвороби, йому на деякий час може призначатися парентеральне живлення, що забезпечує вступ корисних речовин безпосередньо в кров. Далі, у міру одужання, проходить нормальне живлення, але з раціону виключаються усі продукти, які можуть спровокувати загострення хвороби.
Часто лікування буває поетапним. Так, при гострому гастриті спочатку необхідно привести в норму видільну функцію ШКТ, після чого хворому призначається курс лікування антибіотиками. Далі, на третьому етапі, він приймає засоби, сприяючі оновленню клітин слизової оболонки шлунку, а також відновленню нормального обміну речовин в організмі.
Хвороби органів травленні іноді можна вилікувати за декілька тижнів, в інших випадках лікування триває навіть по декілька років. Особливо важливо вчасно діагностувати хвороби органів травлення у дітей, щоб мінімізувати тривалість курсу лікування.
Часто ввипадку виявленні захворювань ШКТ практикується комплексне лікування, що приносить найбільш помітні результати. Так, при виразці шлунку спочатку пацієнт повинен потурбуватися про усунення тих причин, які спровокували розвиток хвороби. Далі йому призначається курс лікування медикаментами в комплексі із строгою дієтою. При цьому практикується застосування інших методів — фізіотерапії, магнітотерапії, лазеротерапії та ін.
В цілому для забезпечення успішного лікування хворою повинен розуміти, що в його житті стає украй важливою профілактика загострення захворювань ШКТ. Отже, треба істотно скоректувати спосіб життя в цілому. Це і живлення, і режим дня, і шкідливі звички.
Останнім часом також діагностуються захворювання, при яких відсутні клінічні ознаки, про які йшлося вище. Так звана хронічна ішемічна хвороба органів травлення – це хвороба, спровокована ураженням вісцелярних артерій черевної частини аорти. Ішемічна хвороба травной системи веде до порушення прохідності вісцелярних артерій. Тому важливо провести ретельну діагностику, щоб не втратити можливості призначити правильне лікування. Таким хворим рекомендується певний режим харчування(є часто і помалу, не вживати їду, ведучу до метеоризму). В процесі лікування застосовують препарати-спазмолітики, а також препарати, які приводять в норму кровообіг.
Якщо консервативна терапія не дає належного ефекту, то при багатьох захворюваннях шлунково-кишкового тракту практикується проведення хірургічних втручань. Проводяться як малотравматичные, так і порожнинні операції.
Профілактика
Профілактика захворювань органів травлення — це, передусім, правильний підхід до організації щоденного харчування і здоровий спосіб життя в цілому. Важливо кинути шкідливі звички, проявляти фізичну активність щодня, повноцінно висипатися і відпочивати.
Важлива міра профілактики — регулярне відвідування планових профілактичних оглядів. Причем, робити це треба навіть у тому випадку, якщо насторожуючі симптоми не проявляються. Людям, яким вже виповнилося 40 років, УЗИ органів черевної порожнини бажано робити щороку.
Дуже важливо живитися правильно. Раціон має бути збалансованим і максимально різноманітним. У їжі варто дотримуватися помірності, тобто до почуття повної ситості наїдатися не можна. Щоб травна система працювала злагоджено, важливо щодня включати в раціон сирі фрукти і овочі. Їжа завжди має бути свіжіша, а вживати їжу слід, неспішно і не відволікаючись на сторонні справи, при цьому ретельно її пережовуючи. Є лікарі рекомендують 4-5 раз на день, причому, треба намагатися робити це в один і той же час. З раціону краще виключити дуже холодну і дуже гарячу їжу. Також бажано поступово відмовитися від рафінованих вуглеводів і дуже солоних блюд.

захворювання травної системи, причини виникнення інфекційних захворювань травної системи, захворювання травної системи людини, хвороби травної системи, хвороби травної системи людини, Захворювання органів травлення, хвороби органів травлення